Preventiva psiholoških težav

Ni nenavadno, da pacient občasno obišče svojega zdravnika za splošni preventivni pregled, ko gre za telesno zdravje. Prav tako se trudimo skrbeti za fizično zdravje s telovadbo, zdravo prehrano, jemanjem vitaminov in podobno. Toda koliko pozornosti posvečamo ohranjanju svojega duševnega zdravja? Podobno kot obisk zdravnika, bi lahko človek obiskal psihoterapevta-logoterapevta za svetovanje o mentalnem oz. psihološkem zdravju. Zakaj bi čakali, da zaidejo v depresijo, doživijo panični napad ali živijo v stalni anksioznosti in trpljenju?

Ko se pojavijo psihološke težave, običajno govorimo o njih kot o problemu, ki ga skušamo rešiti. Vendar so vsi ti simptomi le posledica resničnega problema, ki se skriva v našem pogledu na življenje in v naših odločitvah ter ravnanju v skladu s tem pogledom. Eksistenčna psihoterapija, še posebej logoterapija, se ne ukvarja s preteklostjo, ki je ne moremo spremeniti, temveč spodbuja k spremembi življenjskega sloga od zdaj naprej. Zdravljenje lahko traja dolgo časa. Zato bi bilo bolje in lažje, če bi že zdaj preverili svoj življenjski slog in ga po potrebi spremenili, da se izognemo psihološkim in posledično tudi fizičnim težavam.

Psihoterapevt (logoterapevt) se pouči o življenjskem slogu posameznika, njegovem vodilu ali smislu, če ga ima, o duhovni usmerjenosti, opozori ga na morebitne šibkosti njegove trenutne duhovne ravni in življenjskega sloga ter na zdrav način življenja in raven stresa. Psihoterapevt spodbuja k nadaljnji duhovni praksi ali spodbuja takšno prakso, če je klient še ni izvajal, kar preprečuje, da bi klient obstal v statičnosti in omogoča nadaljnji razvoj njegovih potencialov. Kljub morebitni nepopularnosti terapevt spodbuja vzdržnost pri zadovoljevanju grobih in nepotrebnih poželenj ter pri močnih nagnjenostih k uporu ali obsesivnem vedenju. Poleg tega psihoterapevt uporablja salutogenezo in skupaj s klientom ugotavlja vzroke za njegovo trenutno zdravje ter kako ga ohraniti ali izboljšati.

Zakaj je to preventivno srečanje s psihoterapevtom in imeti svetovanje tako pomembno? Ko ljudje obiščejo psihoterapevta šele takrat, ko so že preveč v stiski in v psiholoških bolečinah, je to vedno zato, ker so živeli na napačen način. V svojem življenju so se predajali takojšnjemu izogibanju neprijetnostim in posledično zadovoljevanju čutnih potreb, obsesivno nadzirali svoje okolje, se neodgovorno predajali jezi in uporu ter se s trdovratnim oklepanjem omejenega sveta odrekali temu temeljnemu gibanju proti višjemu smislu. Toda tako zdravljenje je lahko dolgo in neprijetno. Preventiva pri psihoterapiji pa je lahko prijetna, lažja in hkrati dodatno osmišlja naše življenje in posledično polepša naše bivanje na tem planetu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *