Vadba pozornosti (čuječnosti)

Pozornost pomeni izključitev avtopilota in nevrednotenje zavestnih misli, čustev, potreb in vedenja v sedanjem trenutku (to je, da ne sodimo). V tej povedi je veliko vsebine.

Prva stvar je izključitev avtopilota, ki je, ko se gibljete po vzorcu in ne razmišljate o tem, kar počnete. Na primer, zjutraj sem pogosto na avtopilotu. Vstanem, opletam iz svoje spalnice, odidem v kuhinjo, začnem kuhati kavo, se usedem, vzamem telefon in začnem brati novice. To lahko počnem vsako jutro in sploh ne razmišljam več o tem. Pravzaprav se trudim postati bolj pozoren in zjutraj ne odpirati novic. Pomembno je prepoznati in resno premisliti o svojem dnevu danes ali celo včeraj, koliko časa ste preživeli na avtopilotu in koliko ste bili resnično pozorni ter sprejemali zavestne odločitve, kaj storiti naprej.

Drugi del te fraze je biti nevrednotno pozoren, da ne sodimo. Pogosto se sami zelo obsojamo, zato je pomembno, da ko opazite svoje misli, čustva, potrebe in vedenje, to samo opazite in rečete: “O, ok, to počnem” ali “To čutim” ali “To mislim”. Je, kar je. Nevrednotna pozornost pomeni opazovanje tistega, kar je v sedanjosti, in ne sodenje. Ni dobro, ni slabo, je le tako, kot je. To je pozornost.

Pozornost vam pomaga povezati vaše misli, čustva in vedenje. Ko postajate pozorni, boste morda začeli opažati, da kadar čutite tesnobo, začnete razmišljati bolj nemočno in obupano, kar vas lahko sproži, da želite samozdraviti s hrano ali pijačo ali s čim drugim. Zato vam lahko pozornost resnično pomaga povezati točke, kar je eden najboljših vidikov pozornosti.

Pozornost spodbuja preprečevanje in zgodnje posredovanje. Če ste pozorni in se preverjate, sprašujete, kaj mislim, čutim in potrebujem zdaj, lahko opazite, preden vam pade raven sladkorja v krvi, da, že nekaj ur niste jedli, morda morate jesti, ali, vem, da nisem spil veliko vode danes, morda moram piti, ali že eno uro in pol sedim za računalnikom, se nisem dvignil in premaknil, se raztegnil, verjetno bi moral to storiti, preden začnem dobivati krč v vratu ali hrbtu ali kaj podobnega. Pozornost vam lahko pomaga bolj zavedati se tega, kar počnete, da preprečite težave, in da se zavedate, kdaj se vaš odziv na stres začne ali kdaj začnete čutiti bolečino ali nelagodje, da lahko ukrepate, preden postane velika težava. Kako hitro si opomorete, če opazite, da se ne počutite dobro, začnete se počutiti malo slabše in začnete skrbeti zase, kot če bi počakali, da imate vročino. Veste, da vam lahko traja dlje, da ozdravite. In ja, vem, da večina virusov poteka v sedmih do desetih dneh, vendar lahko omilite intenzivnost simptomov, če začnete dobro skrbeti zase in delate stvari, ki bodo okrepile vaš imunski sistem. Premislite, kako je delovanje na avtopilotu lahko prispevalo k bolezni, izbruhih jeze ali celo ponovnim depresijam v zadnjih nekaj mesecih.

Kako to storiti? Pozornost je težavna in hkrati preprosta. Težavna je, ker zahteva nekaj discipline, enostavna pa je, ker jo dejansko izvajate. Začnite s tem, da postanete pozorni takoj po prebujanju, ob vsakem obroku in pred spanjem. Morda mislite: “Ves dan bom pozoren.” V resnici pa pozornost traja le minuto, morda 90 sekund večino časa. Ko se zjutraj prebudite, začnite s pozornostjo, preprosto pomislite, kako se danes počutite, fizično in čustveno. Običajno, ko se zjutraj prebudimo, že imamo dobro predstavo, ali smo optimistični in navdušeni nad dnevom ali pa smo se zbudili na napačni strani postelje ali nekje vmes. Torej, samo ležite tam za trenutek ali razmislite, ko pijete prvo skodelico kave, kako se počutim fizično in čustveno? Nevrednotno, kakršno koli je moje počutje, je to, kar je. Zakaj se tako počutim? Morda se počutim tesnobno. Zakaj? Zakaj se počutim tesnobno, zaskrbljeno ali zakaj se izogibam odhodu v pisarno danes? Samo raziskujte, zakaj se to dogaja, da lahko sprejemate bolj informirane odločitve o tem, kako se s tem spoprijeti, in nato, kaj zdaj potrebujem, da še naprej čutim odlično ali izboljšam naslednji trenutek? Če se zbudim in se počutim odlično, sem poln energije, vesel sem, komaj čakam, da grem v pisarno. No, to je čudovito. Kaj moram storiti, da ohranim ta zagon? Kateri je naslednji korak naprej? Če sem utrujen in se izogibam odhodu v pisarno, moram raziskati, zakaj se tako počutim in kaj moram storiti, da izboljšam naslednji trenutek, da si pomagam s tem stresom, da ga lahko premagam.

Postanite bolj pozorni na svoja dejanja, bodisi medtem ko jih izvajate ali vsaj pri razmišljanju na koncu dneva. In še enkrat, glede na vašo jutranjo in večerno pozornost ter obroke, si lahko naložite aplikacije, kot so tiste, ki jih uporabljajo za opomnik za jemanje zdravil, ali nastavite obvestila na koledarju, da vas spomnijo, da to storite vsaj en mesec, če ne tri mesece. Ta obvestila vam lahko pomagajo, da ustvarite to navado.

Ko ste pozorni, ko se zbudite, pred vsakim obrokom in ob koncu dneva, super. Ko se navadite na to, je pomembno, da začnete postajati bolj pozorni na svoja dejanja, bodisi medtem ko jih izvajate ali vsaj pri razmišljanju na koncu dneva, tako da se vprašate: ali je to učinkovita raba moje energije, da mi pomaga premikati proti stvarem in ljudem, ki so pomembni v mojem življenju, ali je to tisto, kar bi srečna, zdrava, uspešna oseba storila?

Nekaj primerov: Pogrezanje se v video igre. Nekdo ima lahko slabo navado, da se potopi v t. i. video igre na svoji mobilni napravi, in lahko porabi nenormalno količino časa za to. Postanite pozorni na svoja dejanja, se vprašajte, preden jo sploh odprete: je to učinkovita raba moje energije, da mi pomaga premakniti proti stvarem in ljudem, ki so pomembni v mojem življenju? Na splošno je odgovor ne. Če želim igrati nekaj časa, da se sprostim, kako lahko to storim zavestno? In to lahko pomeni nastavitev časovnika za 30 minut, da se lahko igram 30 minut, nato pa se umaknem. To mi pomaga sprostiti, a ne porabi ur in ur mojega dneva.

Kaj pa, ko smo jezni? Oh, to vzame veliko energije, ko se držimo jeze. Spomnite se, jeza in tesnoba sta del boj ali beg odziva, del stresnega odziva. Tam sta, da vam sporočita, da bi lahko bil problem in da vam zagotovi energijo, da ga preverite, in če je problem, da vam zagotovi več energije, da se spopadete z njim. Jeza in tesnoba nista namenjeni negovanju, nista nekaj, kar bi želeli zadrževati. Zato poudarjanje zamere skoraj nikoli ni učinkovita raba naše energije. Torej, ko opazite, da to počnete, se vprašajte, kaj lahko storim, da izboljšam naslednji trenutek. Če opazim, da se zadržujem v jezi ali zameri, vem, da to ni učinkovita raba moje energije. Kaj lahko storim, da izboljšam naslednji trenutek?

Nezdravo prehranjevanje. To je še en primer. Pozorna zavestnost na to, kaj počnem. Ali to pomeni, da jem vedno zdravo? Oh, ne, ne, imam rad hrano in rad imam nezdravo hrano, pa tudi zdravo hrano. Preprosto zavedanje, kaj jem. To ne pomeni, da sedim s škatlo in jo jem, medtem ko gledam televizijo, ampak zavedanje, kaj jem, in prepoznavanje, kako se prilega mojim življenjskim ciljem, kako se prilega moji viziji, da sem srečna, zdrava in uspešna oseba. Zdravi ljudje imajo prigrizke in občasno imajo tudi poslastice. Zato zdravi ljudje ne izključujejo večinoma nezdrave hrane, ampak so modri glede tega in jedo zavestno ter pozorno na to, kaj počnejo.

Gram preprečevanja je vreden kilograma zdravila, in pozornost vam lahko da ta grampreprečevanja. Lahko vas opozori na to, kaj potrebujete, tako da ne končate s težavami. Ko začnete imeti težave, ko vas nekaj sproži, na primer, pozornost vam pomaga pravočasno posredovati, da se situacija ne začne izmikati nadzoru in ne izčrpava vaše energije, ne slabša vašega spanca, ne dela vas jeznih in ne vpliva na vaše odnose. Če dovolimo, da se stvari razvijejo, lahko resno zbolimo. Pozornost nam pomaga opaziti, ko se to začne dogajati, tako da lahko ugotovimo, kako izboljšati naslednji trenutek.

Pozornost je ključna za zdravje in blaginjo, preprosto je tako. Če živite na avtopilotu, boste verjetno zamudili pomembne stvari, ki se bodo končale z vnetjem in spiralo izven nadzora. Zato je pozornost temeljna. Osnovna pozornost ni meditacija, vse kar je pozornost, je postati svoj lastni dosledno empatični in odzivni najboljši prijatelj. Postajate svoj lastni najboljši prijatelj, preverjate se nekajkrat na dan in se sprašujete: kako se počutiš, kaj lahko storim, da ti pomagam? Ko postanete pozorni na svoja dejanja kot svoj najboljši prijatelj, ko se vprašate, ali je to res najboljši način za uporabo vaše energije, je pozornost lahko zelo praktično uporabno orodje, ki vam pomaga začeti svoje potovanje k zdravju in sreči.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *